SEO optimalisatie zelf doen
Ien Geniet van mijn Vrijheid
13 min

Kun je SEO optimalisatie zelf doen of is uitbesteden beter?

13 min

Kun je SEO zelf doen of is uitbesteden aan een SEO specialist beter maar wat kost dat dan wel niet? Ben jij net begonnen met een website dan komen er veel nieuwe dingen op je af. Zeker als jij, net als ik, met affiliate marketing online geld wilt verdienen. Je hebt de term SEO al vaker voorbij zien komen en vraagt je af of je dit ook zelf kunt doen.

Je bent hier op de juiste plek en ik zou zeggen neem een paar minuten de tijd om dit artikel tot het einde te lezen. Hierna weet jij precies wat jij allemaal zelf kunt doen aan zoekmachineoptimalisatie op je website. Ook weet je na het lezen van dit artikel of uitbesteden van SEO slim is.  

Inhoudsopgave

Wat is SEO?

Voor je zelf aan de slag gaat met het verbeteren van SEO op je affiliate marketing website leg ik nog even de betekenis uit van zoekmachineoptimalisatie. 

SEO is de afkorting van Search Engine Optimalisation ook wel zoekmachineptimalisatie. 

Door het gebruik van de juiste zoekwoorden en zoektermen in jou artikel en deze op bepaalde plaatsen neer te zetten zorg jij ervoor dat je hoger scoort in de organische zoekresultaten van Google en andere zoekmachines.Het gebruik van de juiste SEO technieken met het schrijven voor het web zorgen voor meer gratis bezoekers op jouw website. 

Met het volgen van de SEO training van de IMU ben jezelf de SEO specialist en kun je dit makkelijk zelf doen

Na dit gezegd hebbende gaan we nu zelf aan de slag!


meester in seoSEO training IMU >>>


Is zoekmachineoptimalisatie zelf doen een goed idee

Jazeker, is het zelf doen van SEO een goed idee! 

Waarom SEO zelf doen? Omdat het uitbesteden ervan hoge kosten met zich meebrengt. En zeker als je geen of weinig geld hebt om in je online business te investeren is het beter om het zelf te doen.

Ten eerste is het een gratis manier om meer bezoekers naar je website te krijgen. Het enige dat het jou kost is tijd. Tijd en energie om op de juiste manier hiermee aan de slag te gaan.

Als tweede punt zorg je voor organische bezoekers ook wel gratis bezoeker op je website. Als jij de juiste SEO optimalisatie toepast op je affiliate website heb jij hier jaren profijt van. 

Dit is een goedkopere manier dan adverteren (SEA, Search Engine Advertising). Op het moment dat jij stopt met betalen zak jij in de zoekresultaten in Google, Bing, Safari of andere zoekmachines.

Met het zelf doen van SEO krijg jij gratis meer bezoekers naar je website en verover jij de beste plek voor jaren.

SEO voor dummies

Als jij net begint met een affiliate website of een blog website weet je vast al wel dat e.e.a. tijd nodig heeft. Je hebt geduld nodig om naar boven te komen in Google.

Dit kun je een handje helpen door zoekoptimalisatie toe te passen!

SEO leren is niet moeilijk en kun je makkelijk zelf doen. Je spaart hier veel kosten mee uit. Het inhuren van een SEO specialist is meestal een kostbare zaak de prijzen zijn niet misluk. 

Door zelf tijd te investeren in het leren van zoekmachineoptimalisatie weet jij precies hoe het werkt. Je leert sneller pakkende teksten te schrijven voor je website. En zal mede hierdoor sneller gevonden worden.

Zo word het iedere keer makkelijker om de juiste SEO teksten te schrijven

Je gaat ook merken dat je steeds sneller gevonden zult worden omdat je weet hoe het werkt. 

Het toepassen van SEO op je affiliate website is goed zelf te doen je moet er alleen wel geduld en doorzettingsvermogen voor hebben. 

SEO duurt lang maar is wel de beste en goedkoopste manier om gratis meer traffic naar je website te krijgen.

Belangrijke SEO les

Er zijn een paar belangrijke SEO lessen:

✅ Schrijf waardevolle content


Deel waardevolle informatie in je content. Help de bezoeker met zijn of haar probleem door de oplossing te geven. 

Als jij alles geeft wat je weet over een bepaald onderwerp is dit waardevol voor je lezer. 

Dit word beloond omdat je lezer langer op je website is en mogelijk ook nog doorklikt. Dit geeft voor Google aan dat ze de bezoeker naar de beste pagina hebben gestuurd. De volgende keer zul jij een hogere positie innemen en weer sneller aangeklikt worden.


✅ Plaats regelmatig nieuwe blogs


Door regelmatig nieuwe artikelen te plaatsen en consequent te blijven delen krijg je steeds meer vertrouwen van Google. 

Deze zal je daarvoor belonen door je hoger in de rankings naar boven te laten komen. Hierdoor zul je ook steeds meer bezoekers krijgen.


✅ Zorg dat je content uniek en relevant is


Naast dat je waardevolle informatie geeft is het ook belangrijk dat je unieke content schrijft. 

Ga geen teksten plakken en kopiëren. De originele content wint het altijd van de duplicaten content. En in het slechte geval word je door Google gestraft als je duplicaten content van anderen op jou website zet.


✅ Schrijf de beste en meest complete content

Zorg dat jou bericht beter is dan die van je concurrent. Alleen dan maak je kans om beter te scoren. Bestudeer het artikel van je concurrent en kijk of je dit nog verder aan kan vullen. Zo maak je de beste kans om de volgende keer meer bezoekers te trekken. Door je zoekwoorden op de goede plaats te zetten en de andere SEO tips te gebruiken om je website te optimaliseren ga je het verschil maken op je concurrent.


✅ De relevantie en zoekintentie moeten perfect op elkaar aansluiten


Het antwoord op de vraag die de bezoeker stelt en jou blog moeten perfect op elkaar aansluiten. Dit is een lastig punt(je). Bedenk eerst voor je gaat schrijven welke vraag jij wilt beantwoorden over het onderwerp in jou nicheTik deze vraag in in Google. 

Komen hier artikelen naar boven die gaan over hetgeen jij wilt gaan schrijven dan zit je precies goed.Is dit niet het geval dan moet je op zoek in een Google of een andere SEO tool welke vraag jij wel beantwoord met jou artikel. 

Dit kun je simpel doen door onderaan de pagina in Google te kijken wat hier naar boven komt.SEO optimalisatie tips

Je kunt ook een zoekwoordentool zoals Ubersuggest, Keyword Finder of Keysearch hiervoor gebruiken.Hierin kun je zien of er genoeg zoekvolume zit op het onderwerp waar jij over wilt gaan schrijven in jou niche. 

Ook kun je hier zien hoe hoog de moeilijkheidsgraad is. Als die heel hoog is kun je beter kijken of je over een onderwerp kunt schrijven waarbij het zoekvolume niet te groot en de moeilijkheidsgraad niet te hoog zijn.Ik schrijf meestal berichten over onderwerpen in de affiliate marketing die een zoekvolume van rond de 300 hebben en een moeilijkheidsgraad onder de 30. 

Op die manier maak ik de meeste kans om hoog in de ranking te komen. Zo krijg ik op kleine zoekvolumes makkelijker bezoekers op mijn website.


Zoekwoordenonderzoek


✅ Je website moet overzichtelijk en duidelijk zijn


Houd je website eenvoudig met een niet te groot menu. Niet teveel toeters en bellen erop en veel verschillende kleuren.Maak je Call to Action buttons duidelijk zichtbaar. En zorg in het begin vooral voor goede content. De eerste weken/maanden zul je nog niet veel bezoekers krijgen en is het plaatje of het logo van je website niet het belangrijkste.


✅ Aantrekkelijke opmaak artikel

Maak rijke content, plaats afbeeldingen, Youtube filmpjes etc in je artikel. Maak het zo aantrekkelijk mogelijk voor je bezoeker. Je wilt tenslotte dat deze zo lang mogelijk op je website is.


Als je een goed blog hebt geschreven zorg dan dat je jou artikel met afbeeldingen, Infographic of Youtube filmpje(s) opmaakt. 

Jij vind het ook fijn als tekst en afbeeldingen met elkaar afgewisseld worden toch. Vul ook de Alt tekst in bij je afbeeldingen zo kan Google ‘lezen’ wat erop de afbeelding staat. Doe dit vooral als de afbeelding betrekking heeft op je artikel en probeer je zoekwoord erin te verwerken zo maak je ook kans om gevonden te worden in de afbeeldingen die Google toont  bij de zoekopdracht.Zorg ervoor dat het artikel er zo aantrekkelijk mogelijk uitziet om te lezen.


✅ Schrijf goede SEO teksten


Doe eerst zoekwoordenonderzoek voor je een tekst gaat schrijven. Weet dat erop gezocht word en dat de concurrentie niet te hoog is. Alleen dan maak je kans om te winnen in Google.
 


Gebruik je zoekwoord, term en synoniemen ervan een aantal keren in je tekst. Overdrijf dit niet als je een duidelijk artikel hebt geschreven met een duidelijk doel voor ogen dan weet Google snel waar het over gaat en zul je vanzelf hoger scoren.


Plaats je zoekwoorden of zoektermen in de titel, en gebruik ze ook een aantal keer in de tussenkoppen. Dit moeten de zogenaamde H1, H2, H3, H4 enzovoort zijn. Iedere pagina heeft maar één H1 kop alleen de titel van je bericht is een H1 kop alle andere zijn H2, H3 koppen. 

Dit is zowel voor de Google als voor de bezoeker een prettige manier om de tekst te scannen waar deze over gaat.


✅ Je website moet mobile friendly zijn


Kies voor een website software dat ook Mobile Friendly is. Een groot gedeelte van de bezoekers is op zoek naar het antwoord op zijn vraag op zijn smartphone dan is het wel zo fijn als jouw website zich aanpast voor dit device.Deze Phoenix website is ook mobile friendly en daar hoef ik verder niks voor te doen. Als ik mijn artikel online zet word het ook direct omgezet in een AMP ofwel 
Accelerated Mobile Pages. Dit betekend dat mijn artikel ook goed te lezen is op een smartphone of een tablet.
Mobile friendly AMP

✅ Sitemap

Zorg voor een sitemap en stuur deze door naar Google Search Console 
Met een sitemap heb je een pagina waar alle URL’s op staan die jou website bevat. Hier kunnen de zoekmachines makkelijk doorheen navigeren en weten zo precies waar jou website over gaat.Hoe sneller Google weet waar je website over gaat des te sneller maak je kans om hoger te scoren.


✅URL structuur

Een duidelijke URL structuur, breadcrumbs
 Maak duidelijke en niet te lange URL’s en zorg dat je zoekwoord hierin voorkomt. Zet je breadcrumbs ‘aan’ in je Wordpress website zo kan de bezoeker precies zien waar hij/zij zich bevind op je website.✅ Interne links voor SEO


Door regelmatig interne linken te plaatsen in je tekst zorg je ervoor dat je website als een soort spinnenweb aan elkaar zit. Zo kunnen de zoekmachines makkelijk van de ene naar de nadere pagina crawlen op je website. Zoals je op deze pagina kunt zien heb ik een interne link naar Meester in SEO dit is training van de IMU. 

Maak de interne links duidelijk herkenbaar en geef de link een duidelijke naam. 

Dus niet een interne link met KLIK HIER 
👎

maar Meer informatie over deze SEO training

 👍🏻

Zo weten de zoekmachines waar jij naar door linkt dit is goed voor de optimalisatie van je website. 

Snap je wat ik hiermee bedoel anders kun je altijd een reactie achterlaten op deze blog.
meester in seo

Kun je SEO optimalisatie zelf doen?

Zoals je hierboven in de SEO lessen hebt kunnen lezen is het doen van zoekmachineoptimalisatie  prima zelf te doen

Alles wat je nog moet leren is in het begin abracadabra 😳 en zie je even door het bomen het bos niet meer. Maar als je jouw website stukje bij beetje optimaliseert dan ga je daar zeker profijt van hebben.

Je hebt er geen technische kennis voor nodig en kunt met een aantal kleine stappen je website verbeteren voor Google. Het is een gratis manier om meer bezoekers te krijgen.

Wat mij enorm geholpen heeft om betere inzichten te krijgen is de IMU cursus Meester in SEO. Hier krijg je precies de juiste SEO optimalisatie tips en technieken om je website SEO te verbeteren.

In mijn review hierover kun je mijn ervaringen lezen over deze SEO opleiding.


affiliate marketing


Zelf SEO doen om kosten te besparen 

Het eerste waar jij aan moet denken bij het schrijven van jou content is welke vraag je wilt beantwoorden. Dit heb ik eerder in dit artikel ook al aangeven. 

Om goed gevonden te worden in Google en andere zoekmachines heeft vooral te maken met zoekintentie en relevantie. Beantwoord één vraag per geschreven artikel. Zorg dat je in dit artikel alles schrijft wat met die ene vraag samenhangt.

Als je dat op de juiste manier aanpakt dan zit je precies goed en ga jij met de beste content op termijn scoren in Google

Je kunt vandaag beginnen met het toepassen van SEO technieken op je website. 

Het resultaat hiervan is niet altijd meteen zichtbaar. Het is een langzaam proces waar je veel geduld voor moet hebben. Maar het resultaat is voor de lange termijn beter dan adverteren. (SEA)

Bij SEA, Search Engine Advertising, betaal je om bovenaan in Google te komen als jij stopt met betalen dan zul je ook meteen weer wegzakken. 


Dit is met SEO niet het geval. Als jij een waardevol artikel hebt geschreven dat nog scoort in de zoekmachines dan kun je daar maanden soms wel jaren van profiteren.

Dus als jij start met een website in een bepaalde niche en je gaat blogs schrijven bepaal dan eerst welke vraag jij wilt beantwoorden of bij welk probleem jij de bezoeker wilt helpen.

Dat is de beste tip die ik je kan geven omdat dit ook voor mij zeker in het begin heel lastig was. 

Maar daarnaast heb ik nog een paar SEO tips 😉 die je kunt gebruiken.

9 SEO tips

 • Toepassen van SEO kost veel tijd en het kan soms zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet.  Mijn advies pak het stapje voor stapje aan.

  Zo blijft het overzichtelijk voor jezelf. Schrijven voor het web is net iets anders maar met het gebruik van de juiste SEO tools kun je goede resultaten behalen.


 • Ik heb het al eerder in mijn artikel geschreven je zult geduld moeten hebben. Soms heb je snel resultaat met bepaalde aanpassingen. En andere keren kan het maanden duren.

  Ben jij bereid om hard te werken en veel te leren op het gebied van zoekmachineoptimalisatie dan weet ik zeker dat je straks geen SEO specialist nodig hebt.
  Je bespaard hiermee ook veel kosten. De prijzen van het inhuren van een specialist zijn vrij hoog. Mijn advies schaf de SEO opleiding van de IMU aan en leer het zelf doen dan spaar je hoge SEO optimalisatie kosten uit! 


 • Maak gebruik van een zoekwoorden tool. Hier kun je bekijken of het onderwerp waar jij over wilt schrijven ook zoekvolume heeft en of de concurrentie niet te hoog is.
  Ook kun je ideeën opdoen voor nieuwe content. 

Zoek ook op de longrail keywords dit zijn de de zoekopdrachten met meerdere woorden.
 Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

  zoekoptimalisatie zelf doen ( long tail keyword)

  in plaats van alleen maar

  SEO of zoekoptimalisatie

  Ook hiervoor kun je gebruik maken van een SEO tool. Je kunt starten met een gratis tool of een kennismaking aanbod van een paar euro. Kijk eens bij Ubersuggest, Keywordfinder, Keysearch, Semruch, Aherfs.
 • Maak een aantrekkelijke titel voor je bericht en vul ook de Metatag dicription in. Door deze beide zo aantrekkelijk mogelijk te maken maak je grotere kans dat de zoeker jou artikel aanklikt om het te lezen.


 • Een lange lap tekst is voor niemand aantrekkelijk om te lezen. Dan daarbij zijn ‘wij mensen’ zo gehaast en ongeduldig dat we in minder dan 3 seconden beslissen of we op de pagina blijven om verder te lezen.  Dus hou rekening met het volgende bij de opmaak van je tekst:

  - Maak een duidelijke verdeling door koppen en tussenkoppen te gebruiken

  - Geef ze een korte duidelijke naam/omschrijving

  - De belangrijkste informatie zo hoog mogelijk in je artikel plaatsen
Gebruik geen duplicaten content • Naast interne linkbuilding is het verzamelen van Backlinks goed voor je SEO. Hoe meer andere websites naar jou toe linken hoe beter dit is voor jou autoriteit.

  Je moet het zien als een aanbeveling van de ene website naar de andere website. Dit geeft aan dat jij waardevolle informatie deelt anders gaan andere jou niet aanbevelen.


 • Gebruik je sociale media om je nieuwste blogs te promoten bij je volgers. Zet ze aan om het ook weer te delen met hun volgers. Zo word je kring steeds groter en zul je steeds meer bezoekers aantrekken naar je website.

  

Laat de sociale media knoppen ok duidelijk zichtbaar zijn op je website en bij je blog berichten. Hoe makkelijker mensen een like kunnen geven of je bericht kunnen delen hoe beter.


 • Zorg ervoor dat je bezoeker onder ieder artikel de mogelijkheid heeft om te reageren op je artikel. Als ze een vraag hebben over hetgeen dat je geschreven hebt of andere opmerkingen willen plaatsen. Dit is goed voor je SEO.


  seo tips

Conclusie

Zo jij bent helemaal tot het einde gekomen van mijn artikel over; Kun je SEO optimalisatie zelf doen of is uitbesteden beter? 

Je zult begrijpen dat ik vind dat je zoekoptimalisaties beter zelf kunt doen. 

Zo leer je hoe e.e.a. werkt voor je website en de kosten van het inhuren van een SEO specialist kun je in je zak houden 😉!Ik ben van mening dat je eerst zelf moet leren om de beste pakkende teksten te schrijven voor je website. Ook alle andere SEO tips die ik hier gegeven heb zijn goed uitvoerbaar. Je hebt voor dit alles geen technische kennis nodig.

Mijn advies: de IMU cursus SEO te doorlopen. Met deze training leer je om doelgerichte SEO toe te passen op je website. Met alle technieken en tips die je krijgt in deze training heb ik al veel profijt gehad.

Het feit dat jij nu dit artikel aan het lezen bent is het bewijs dat de SEO technieken en tips werken die ik heb geleerd anders had jij mij nu niet gevonden.

Succes en als je nog vragen hebt stel ze gerust ik help je graag.


meester in seoMeester in SEO training van de IMU >>>>


Reacties