104 NFT begrippen, afkortingen en termen
Ien Geniet van mijn Vrijheid
12 min

104 NFT begrippen, afkortingen en termen

12 min

De NFT Dictionary 2022

Als je nieuw bent in de NFT space zul je vast vaak struikelen over de vele afkortingen en de spreektaal die gebruikt worden.

Zowel op Twitter als in de verschillende discords gelden andere afkortingen en termen dan in het dagelijkse leven.

Nou zijn we dat al wel enkele jaren gewend door de ‘nieuwe’ manier van communiceren met elkaar.

Maar de NFT space is wel een heel snelle waardoor er veel gebruik gemaakt word van afkortingen, simpelweg omdat de communicatie zo sneller kan verlopen. 

In dit artikel ga ik je wegwijs maken uit 104 termen en afkortingen die je zeker gaat tegen komen.

Vanuit mijn eigen ervaringen in de NFT space weet ik hoe fijn het is als je de spreektaal wat beter begrijpt.

Het is dus een handig hulpmiddel bij jouw ontdekkingsreis in het NFT landschap.

 Ook ga je je hierdoor wat ‘veiliger’ voelen als je langs de verschillende platforms gaat scrollen!

Ik geef je de afkortingen en uitdrukkingen lekker ouderwets op alfabetische volgorde.

104 NFT begrippen, afkortingen en termen

Airdrop

Een AirDrop is de gratis distributie van een NFT token rechtstreeks naar jouw wallet. Dit kan van een legitiem project komen maar ook van een scam. Pas dus altijd op met gratis airdrops!

Alpha

Alfa is een term die is ontleend aan de investeringswereld. Ze verwijst naar het volgen van de prestaties van een investering ten opzichte van een markt.

AMA

AMA is de afkorting die staat voor ‘ask me anything’. Deze zin geeft een community de mogelijkheid om vragen te stellen of opmerkingen te maken over een project of een drop.

To Ape in

To Ape in betekent eigenlijk dat je investeert in een project wat boven jouw eigen volume uitstijgt. Niet per se boven jouw budget maar wel groter dan de projecten waarin je doorgaans investeert.

ATH

Met ATH word bedoeld;  all-time high. Deze afkorting word bijvoorbeeld gebruikt als een cryptomunt of een NFT set hoger komt dan ooit te voren.

Bag

Iemands bag verwijst naar zijn of haar wallet of NFT collectie

Bearish

Iemand die ‘bearish’ is heeft twijfels over het huidige marktklimaat. Wordt ook gebruikt als men twijfels heeft over een project.

Bear Market

Een ‘bear markt’ betekent een markt die wat waarde betreft aan het inzakken is.

Bitcoin of BTC

Bitcoin is de grootste cryptocurrency van de wereld, gelanceerd in 2009.

Bluechip

BlueChip is de naam die gegeven wordt aan een NFT project wat waardevast is gebleken over een langere periode en wordt gezien als een vertrouwde investering.

Blockchain

De blockchain is een gedecentraliseerde database waarop informatie word opgeslagen en gevolgd.

Bullish

Met bullish wordt het gevoel bedoeld wat ontstaat bij het geloof in- en optimisme over een stijgende markt die uiteindelijk zal leiden tot winsten.

Bull Market

Een bull markt is precies het tegenovergestelde van de bear markt. Een bull markt betekend dus een markt die toeneemt in waarde.

To Burn

To burn a NFT betekent een NFT vernietigen en geheel van de blockchain halen. Dit wordt wel gedaan om de voorraad te verkleinen waardoor de prijs opgedreven kan worden.

Christie’s

Christie’s is werelds bekendste veilinghuis naast Sotheby’s. Vrij recent zijn er NFT’s van BAYC en CryptoPunks via Christie’s van eigenaar veranderd.

Clubhouse

Clubhouse is een social media audio app die de gebruiker in staat stelt in een afgeschermde ruimte te chatten. Werd erg veel gebruikt voorafgaand aan de NFT hype.

Coinbase

Coinbase is het grootste ‘wisselkantoor’ voor cryptocurrency. In oktober ‘21 hebben zij hun plannen gelanceerd voor het creëren van een eigen NFT markt platform.

Cold Wallet

Een cold wallet  is een off-line wallet waarop je crypto en NFT’s kunt opslaan. Hij is dus niet verbonden met het internet en geeft je meer veiligheid voor je waardevolle bezit.

Een van de bekendere en zeer betrouwbare is de Ledger. Om toegang tot je cold wallet te verkrijgen moet je een reeks van maar liefst 24 unieke woorden invoeren die alleen jij maar kent.

Collectible

Een collectible is een een NFT die onderdeel uitmaakt van een complete collectie.

Collection

Een collection of collectie refereert aan een portfolio van NFT’s die worden verkocht als onderdeel van een project of als onderdeel van iemands verzameling op bijvoorbeeld OpenSea.

Collector

Een collector is iemand die NFT’s koopt met als doel ze te verzamelen als investering of om ze te met winst te flippen.

Community

De community is de meest krachtige bron die de NFT scene aandrijft. Twitter en Discord zijn de eerst aangewezen platforms voor de community.

Crypto

Crypto is een verzamelnaam voor digitale valuta die electronisch word opgeslagen en online kan worden ingewisseld.

DAO

DAO staat voor decentralized autonomous organization, ofwel gedecentraliseerde autonome organisatie. Het is een door de community of gemeenschap aangestuurd en bestuurd platform vanuit deelname en stemmingen van die gemeenschap.

DeFi

De afkorting DeFi betekent Decentralised Finance ofwel gedecentraliseerde financiën. De term verwijst naar alles met betrekking tot digitale financiële producten en diensten.

Het is een alternatief voor de huidige wereldmarkt.

Delist

De-listen is het proces waarbij je je NFT uit de verkoopt haalt.  Dit wordt vaak gedaan als de waarde van een set hoger gaat stijgen dan de vraagprijs die jij aan de NFT hebt gehangen.

Dev

Een Dev ofwel developer is een bekwame professional die vaardigheid en kennis heeft van en met NFT tokens.

Hij of zij kan ook projecten ‘bouwen’ met gebruik-making van smart contracts en blockchain technologie.

Degen

Degen is de afkorting voor degenerative, een term die verwijst naar handelaren of traders die geen onderzoek doen, hoge risico’s en investeren in projecten met de hoop dat anderen volgen om de prijs op te drijven.

Diamond Hands

Iemand met diamond hands is een persoon die zich erop instelt zijn NFT (of crypto) vast te houden ongeacht wat de markt doet.

Deze diamond hands worden door de teams van de NFT set zeer gewaardeerd en soms ook wel beloond.

Als er in een set veel diamond hands zitten is dat vaak een goede indicatie van de waarde op langere termijn.

Discord

Discord is een berichten platform wat gebruikers in staat stelt om deel te nemen aan servers en met elkaar verbinding te maken door conversatie.

Drop

To drop of droppen betekent een nieuw project vrijgeven aan de markt.

Dump

Dumpen gebeurt nadat een set op een hoogtepunt is gekomen en de houders hun eigendommen dumpen om te kunnen cashen. Hierna zie je de waarde van de set omlaag gaan.

DYOR

DYOR staat voor Do Your OWN Research. De term wordt gebruikt als een soort vrijwaring tijdens een bespreking van een project. Het moet de deelnemers eraan helpen herinneren altijd op basis van eigen onderzoek te beslissen om wel of niet in een project te stappen.

ETH

Ether of kortweg eth is de cryptovaluta van het ethereum netwerk die verhandeld worden via crypto wallets. De meeste NFT’s worden met deze valuta betaald.

Ethereum

Ethereum is de blockchain technologie, een open-source digitale dienst die jou in staat stelt crypto valuta te versturen.

Fiat

Fiat staat voor de valuta die als geld is ingesteld en wordt onderhouden door overheden.

Flip

To flip of flippen staat voor het inkopen van een NFT voor een laag bedrag en dan weer vlot met winst verkopen als de floor price omhoog gaat.

Flippening

De term flippening verwijst naar het denkbeeldige moment waarop ether bitcoin voorbij gaat als grootste cryptomunt.

Floor

De floor verwijst naar de laagste prijs waarvoor een NFT op de markt te koop is.

Floor Sweep

Een floor zweep betekent dat iemand alle laagst geprijsde NFT’s van de floor opkoopt, wegveegt.

Fren

Fren is kort voor friend zoals we elkaar noemen om steun te geven en als waardering naar elkaar.

FOMO

De term fomo betekent ‘fear of missing out’. Dit kan een emotie zijn die ontstaat rondom een gehypte set, niemands wil er iets van missen.

Zorg ervoor dat je je zo min mogelijk door fomo laat leiden bij aan- of verkopen.

Foundation

De Foundation is de marktplaats voor unieke kunst. Het doel van Foundation is gericht op het creëren van een nieuwe creatieve economie.

 Een wereld waar creators de ethereum blockchain kunnen gebruiken voor het creëren van waarde voor hun werk op een compleet nieuwe manier.

FUD

Fud betekent fear uncertainty doubt (angst, onzekerheid en twijfel). Mensen verspreiden vaak bewust fud om argwaan en aarzeling voor een project op te wekken, onderdeel van hun tactiek.

Gas

Gas wordt gebruikt door de miners om ethereum transacties, zoals eigendomsoverdracht, in gang te zetten. Gas werkt ook als een regelaar die voorkomt dat het netwerk met scam wordt besmet/

Gas war

Een gas war, ofwel gas oorlog, ontstaat als heel veel verzamelaars tegelijk willen minten in een set en daardoor de gas price omhoog stuwen.

Generative art

Generative Art is kunst die gecreerd wordt met een algoritme code. Dit zorgt voor unieke onderscheidende kenmerken en zeldzaamheid of rarity.

Genesis

De uitdrukking Genesis verwijst naar de eerst geminte NFT’s uit de set van een creator op het platform.

GM

GM betekent niets meer en niets minder dan good morning. Je kunt deze frase op elk moment van de dag gebruiken in de NFT space. Het is een uitdrukking van herkenning en vriendelijk respect naar elkaar.

GN

GN betekent good night, je gebruikt deze frase om aan te geven dat je het vandaag voor gezien houd. Omdat de NFT space 24/7 doorgaat wordt deze term minder veel gebruikt.

GOAT

GOAT is de afkorting voor greatest of als time. Overgewaaid van de sport- en de gaming wereld word de term nu ook gebruikt in de NFT space, betekent dat iets of iemand de beste is van allemaal.

HODL

HODL is de verbastering van het werkwoord to hold ofwel vasthouden. Het staat du voor het vasthouden van je NFT of cryptocurrency.

Hype

Het woord hype wordt gebruikt om opwinding mbt een bepaalde set aan te geven.

Intern

Intern staat letterlijk voor stagiaire. In de NFT space zijn het vaak de mensen die de creators ondersteunen bij hun werk voor het project.

IRL

IRL is de afkorting voor In Real Life, de echte wereld buiten de metaverse en social media platformen. IRL evenementen vinden dus daadwerkelijk in real life plaats.

JPEG

JPEG is een term die je in de digitale wereld veel tegen komt. De afkorting betekent letterlijk Joint Photographic Experts Group. Het is het bestands formaat wat veel gebruikt word in de NFT scene.

Liquidity

Liquidity of liquiditeit is het beschikbare aantal eth’s die iemand in zijn wallet heeft.

LFG

LFG staat voor Lets F*ckin Go. Deze afkorting wordt in de space door enthousiastelingen te pas en te onpas gebruikt. Ze geven hier veelal hun opwinding mee aan over een set of ontwikkeling in de markt.

LMFAO

Dit is ook een leuke afkorting; Laughing My F*cking Ass Of! Wordt gebruikt als iets extreem humoristisch is.

LOL

LOL betekent Laugh Out Loud. Wordt vaak aan het einde van een zin gebruikt om echte of ironische humor aan te geven.

Long run

Als je in de NFT space bent voor de Long Run, ben je daar om te werken aan de groei ervan en het bouwen van community’s.

Meme

Meme’s zijn GIF’s of JPEGS die een grapje uitdrukken door beeld en tekst. Een van de meest bekende is wel die van Side Eyeing Chloe.

Metamask

Metamask is de crypto wallet die gebruikt wordt om te interactiever met de ethereum blockchain.

Metaverse

De Metaverse is een hypothetische virtuele wereld waar gebruikers digitaal kunnen interacten en kunnen ‘reizen’ van het ene naar het andere platform.

Miners

Miners zijn die mensen op de blockchain die transacties in gang kunnen zetten. Ze brengen crypto in circulatie door gebruik te maken van complexe software.

Mint

To Mint is het proces om een NFT op de blockchain te zetten. Door een NFT te minten kan deze gevolgd worden, aangeschaft en verhandeld op de markt.

Mooning

Mooning is de term die gebruikt wordt als de prijs van een NFT (of crypto) significant in waarde en volume stijgt. Hier is de uitdrukking  going to the moon van af geleid.

NGMI

NGMI is een afkorting die staat voor Not Gonny Make IT. De term wordt gebruikt verwijzend naar mensen die hun twijfels hebben over de NFT space of degene die hun NFTäs te vroeg verkopen.

Noob

Een NOOB is iemand die nieuw en nog onervaren is in de space.

NFA

NFA betekent Not Financial Advice. Als iemand op twitter of discord een project met anderen deelt wordt deze afkorting vaak gebruikt als vrijwaring of disclaimer. Er wordt mee benadrukt dat je altijd je eigen onderzoek moet doen.

NFT

NFT betekent letterlijk Non Fungible Token. Het is een uniek digitaal bestand wat op de blockchain word opgeslagen. Hier kan het eigendom gevolgd en geverifieerd worden.

Meestal bestaat het uit een audio-, JPG of GIF bestand.

OG

OG betekent Original Gangster en wordt gebruikt als iemand de eerste is die iets bijzonders doet, een trendsetter.

OMG

Oh my God

On-chain

Als iets gebeurt On-Chain betekent dit dat het op de blockchain gebeurt middels een Marketplace of een netwerk. Off-Chain is wat er in het echte leven gebeurt (IRL).

OpenSea

OpenSea is tot nog toe het meest bekende en grootste platform waar NFT’s worden verhandeld.

1-of-1

Een 1-of-1 of 1/1 kunstwerk is een uniek stuk waar er slechts 1 van bestaat. Dit in tegenstelling tot generatieve kunst waar wel 10.000 exemplaren van kunnen bestaan.

Paper Hands

Iemand wordt als Paper Hand bestempeld als hij of zijn kennelijk niet in staat is een NFT lang vast te houden.

Als de markt een klein beetje onder druk komt te staan besluiten ze vaak hun NFT van de hand te doen.

PFP

PFP staat voor Profile Picture of profielfoto net zoals je hebt op je whatsapp account. In de NFT space gebruiken mensen vaak een afbeelding van hun favoriete NFT als PFP.

Probably nothing

De uitdrukking Probably Nothing is een ironische verwijzing die gebruikt wordt door enthousiaste NFT verzamelaars als iets juist wel belangrijk of groots is. Ze bedoelen dus juist het tegenovergestelde.

Pump

De term to Pump betekent het vergaren van grote aantallen NFT’s of crypto met de bedoeling de marktwaarde op te drijven.

Rarity

Rarity verwijst naar de zeldzaamheid van een NFT, dit is afhankelijk van de eigenschappen en de schaarste ervan.

Rekt

Rekt is een verbastering van het werkwoord wrecked. Het wordt gebruikt als er iets heel vervelends is gebeurt zoals een snel ingezakte floor price.

Roadmap

Een Roadmap is een uitleg van de strategie van het team achter de NFT. De roadmap laat zien welke stappen er worden ondernomen om een NFT set meer waarde (Utility) voor de community te geven.

Royalties

Elke keer dat een NFT verhandeld wordt ontvangt het team hierover een percentage van de verkoopprijs. Net zoals een schrijver royalties krijgt elke keer dat zijn of haar boek verkocht word.

Rugged

Als je wordt ge-Rugged van Twitter Spaces betekent dit dat je onvrijwillig van het platform verwijderd wordt. Twitter Spaces is een nieuw platform voor het voeren van live gesprekken met audio.

Twitter Spaces word veel gebruikt door NFT enthousiastelingen om live met hun publiek te kunnen converseren.

Rug Pull

Een Rug Pull is een soort scam waarbij de Developers het project snel na lancering verlaten en er met de opbrengst vandoor gaan.

Secondary

Secondary of secondary market is de markt die ontstaat nadat een NFT set gemint is. De floorprice wordt op dat moment bepaald door degene die een NFT listen.

Seed phrase

Een Seed Phrase is de uit 12 woorden bestaande unieke sleutel die jou toegang en de controle geeft tot je MetaMask wallet.

Ser

Ser, vermoedelijk afgeleid van Sir, is een vriendelijke manier om elkaar mee aan te spreken in de NFT community.

Shill

To Shill betekent het vermarkten van een NFT set of project. Vaak wordt er door de artist of een verzamelaar een link gedropt in de hoop zo afnemers te verleiden tot aankoop.

Sh*tposter

Een Sh*tposter is iemand die voor de lol grappige opmerkingen post op Twitter. Meestal geeft iemand er ook zijn betrokkenheid bij het onderwerp mee aan. Het is dus zeker geen negatieve benaming.

Snag

To Snag betekent een NFT vlot en voor een lage prijs aan te schaffen, ook wel bekend als Sniping.

Sotheby’s

Sotheby’s is 1 van de oudste en bekendste veilinghuizen ter wereld(samen met Christy’s). Nog niet zo lang geleden zijn via Sotheby’s NFT’s van Bored Ape Yacht Club en CryptoPunks geveild.

Spaces

Spaces of Twitter Spaces is een platform waar NFT enthousiastelingen kunnen deelnemen aan live gesprekken aangaande de NFT space.

Stake

To Stake of Staking betekent een NFT voor langere termijn vastzetten om er zo meer rendement van te kunnen krijgen.

Tokenomics

Tokenomics verwijst naar de economie rondom cryptocurrency’s.

Twitter

Twitter is een platform waar gebruikers op elkaar kunnen reageren middels Tweets. Het wordt wel gezien als de meest ideale community voor mensen in de NFT space.

Vibe

Vibe is de term die aangeeft dat je in een positieve emotionele spiraal zit. Wordt ook gebruikt voor de gevoelens bij velen rondom een set of project.

Web 2.0

Web 2.0 is de huidige generatie van technologie waarin iedereen online materiaal kan creëren en delen.

Web 3.0

Web 3.0 is de 3e generatie internettechnologie waarbij het web is gedecentraliseerd middels blockchain technologie. Hierbij kunnen gebruikers hun tijd die ze op het web doorbrengen en geplaatste data beloond zien worden

Wen

Wen is de term die door mensen in de NFT space om aan te geven dat ze benieuwd zijn naar de komende ontwikkelingen in een project of op de roadmap.

WGMI

WGMI staat voor We (are) Gonny Make It! Deze uitdrukking word gebruikt door iemand die positieve gevoelens en gedachten heeft over een NFT en de toekomst.

Whale

Een Whale is iemand die door grote aantallen NFT’s te kopen invloed kan uitoefenen op de markt. Dit kan zowel positief als negatief uitpakken voor de waarde van een set.

Whitelist 

Een Whitelist is een lijst met specifiek geselecteerde mensen die uitgepikt worden op basis van hun digitale identiteit of adres.

Tot zover het NFT alfabet van uitdrukkingen en afkortingen. Ik weet dat de lijst nog verre van compleet is en zal hem dus ook doorlopend gaan aanvullen met nieuw opgepikte NFT spreektaal.

Reacties